Autópálya sas

Talán ti is észrevettétek, hogy az autópályák melletti kerítésnek az oszlopain elég gyakran látni madarakat ücsörögni, amiket egy laikus, mint én, simán sasnak néz. Persze gondoltam, hogy nem az, mert a sas állítólag nem túl gyakori madár, míg ezekből a “sasokból” megszámlálhatatlanul sok üldögél a karókon. Most hétvégén meglátogattuk anyósékat az ország túlfelén, és unaloműzésből mégis megpróbáltam számszerűsíteni őket. A nagyjából 220 km alatt összvissz 47-et sikerült megszámolnom, ebből 3 épp repült, 7 a bal oldalon, a szemközti sáv kerítésén ült, míg a maradék 37 a jobb oldalon. Persze könnyen lehet, hogy nem vettem észre pár madárkát, mert közben igyekeztem a családot is épségben célba juttatni.
Próbáltam utána olvasni, és ha minden igaz, ezek nagyja egerészölyv, a 2012-es év madara! Persze könnyen előfordulhat, hogy nem az, mert ezek az ölyvek, sasok, vércsék elég hasonlóan néznek ki. Lásd ezeket a képeket. Szerintem mind ugyanolyan.

Madárka
Madárka. Esküszöm.

Ornitológus legyen a talpán, aki a kép alapján kitalálja, hogy milyen állat van rajta. Pedig ez lett a legjobban sikerült fénykép, a második legjobban sikerültön már nem látható madár :-) . Mentségünkre szóljon, hogy 130-nál nem egyszerű képeket csinálni, amit egyébként nem is én készítettem (hátha egy rendőr is olvassa a blogom).

4 thoughts on “Autópálya sas

        1. Látod-látod..
          Egyébként ahogy írtam, az egerészölyv 2012-es év madara volt, míg a gyurgyalag 2013-é! Az idei pedig a túzok. Izgalmas év lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>