Az otthon melege

Sok mindent akarok barkácsolni a pi-mhez, ezek közül eddig a fényképezőgép automatizálását említettem. Mivel azon megfizetni a tanulópénzt elég drága mulatság lenne, gondoltam csinálok egy-két felvezető játékot. Az első nagyon hasznos projekt egy hőmérő lett. A terv pofon egyszerű. Vettem a boltban egy hőmérő ic-t (a digitális, egy huzalos DS81S20-ra esett a választásom), néhány huzalt, ellenállást, krimpelhető érintkezőt, csatlakozó házat és egy próbapanelt.

Ez maga a tervrajz

Az egészet a fenti tervrajz szerint összekötöttem, a pi-re pár kernel modult betöltöttem, betoltam az egészet a komód alá és már tudtam is olvasni az aktuális hőmérsékletet. Itt egy picit megpihentem, majd pár scriptet összedobva táblázatba foglaltam az adatokat, és az egészet publikáltam a zsebin.

Így néz ki élőben

A hőmérő élőben közvetíti az adatokat, de a terroristák megtévesztése érdekében csak 30 percenként frissülnek a táblázatok a zsebin. Marha izgi.
És az egész hogy néz ki? Ide, vagy az oldalsó menüben az “Otthon melegére” kattintva megtekinthetitek!
ui: Ha valaki tudja mi a fene az a krimpelés, az szóljon!

8 thoughts on “Az otthon melege

 1. - először is nagyon megtévesztő, hogy a táblázat szerint október van. ez elképesztő programozói hiba, amely nemmellesleg egyben jellemző is erre az emberi fajra :-)!
  - másodszor pedig szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha a grafikonon jelzett tendencia folytatódik, akkor október végén nálatok már tél lesz!
  maradok tisztelettel,
  cz

  1. Köszi Czalbi, szuperjó megfigyelő vagy! Nekem fel sem tűnt az október, pedig hidd el nem keveset bámulom a táblázatot. Hiba javítva!
   Az tuti, hogy hamar hideg lesz, de ez ellen van egy konvektor nevű dobozunk. Egyébként nagyon jól lehet látni, hogy mikor szellőztetünk, akkor kezd el lassan de biztosan lefelé kúszni a hőmérséklet. Ma este (szept. 10.) pl. nem volt nyitva az ablak, és ott is maradt 24 fok fölött a hőmérséklet. Csak reggel kezdett el csökkenni, amikor kinyílt az ablak.

  1. A hőmérő a fehér panelbe van beszúrva, balról lehet látni a 2 sorban a vezetékek közt, abba a sorba csak az van betűzve. Csupasz fém lábakon egy kis fekete biszbasz. A hosszú fém lábakon egy miniatűr kék-fekete pötty az ellenállás, a többi meg csak vezeték.
   Szerintem is marha jó :-). Simán fel lehet ismerni, hogy mikor főztünk (vagyis Anna mikor főzött), szellőztettünk és sokszor azt is, hogy mikor keltünk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>