Time Lapse Pi II.

Ugyan a távkioldó még nem érkezett meg, de az idő nem csak várakozással telik, hanem elmélkedéssel is. Ugyanis meg kell tervezni a Pi-hez barkácsolandó áramkört, és meg is kéne rendelni hozzá az alkatrészeket, hogy amikor a kábel megérkezik, rögtön neki is lehessen esni.
Az első dolog, amit a Pi-ről hallottam, hogy nem tud nagy áramot leadni a GPIO kimenetein, ezért mindenképpen javallott egy tranzisztort vagy relét bekötni a Pi és a kamera közé. Ha drága vagy féltett eszközökről van szó, akkor pedig az optokapcsoló szinte kikerülhetetlen. Ez egy olyan fénnyel működő kapcsoló, amiben a vezérlő és a vezérelt áramkör teljesen el van szigetelve egymástól, csak fény tartja a kapcsolatot közöttük, így ha egy teljesen amatőr lúzer (pl. én) rövidzárlatot okoz az egyik eszközben, az a másikban semmilyen kárt nem fog okozni. Különösen akkor, hogy a kamera aksija 7,7 Voltos, míg a Pi GPIO kimenetei 3,3 Voltosak és simán gallyra vágnák egymást. (Láthatjátok, ezeket is mérnökök tervezték, semmi sem kompatibilis semmivel.)
Szóval akkor mit tervezzek? Egy (vagyis inkább két) ilyet:

Az ötlet innen lopva: http://www.dreamgreenhouse.com/designs/automation/output/index.php

Az apróbb nehézséget csak az jelenti, hogy ILQ74-et (az optokapcsolót) nem nagyon láttam a hobbi elektronika boltban, és a feszültségértékek is mások az én esetemben, ebből következően más méretű ellenállásokat kéne beszerelnem, amihez meg értenem kéne az egészet, hogy ki tudjam számolni a mittudoménmit.
A másik fontos dolog, amit ki kellett deríteni, hogy a távkioldó zsinórjai közül melyeket kell összekötni, hogy a gép exponáljon. Ehhez itt találtam hasznos infókat: http://www.hiviz.com/kits/instructions/rsr_inst.htm.

 

Kéket a kékkel, a piros meg csak piros.
Úgy érzem, jöhet már az a kábel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>