Nem kell rendszergazda!

Czalbinak köszönhetően igen sok új ismeretet szedtem fel a héten és palléroztam nem létező hekker tudásom. Az általa megoldásra felkínált feladat igen egyszerű volt. Szerezzem vissza a hatalmat a laptopja fölött, amin pár félresiklott klikk miatt egyszerű felhasználó lett. Vagy esetleg szándékos volt, ne nézze már őt senki kövér, pizza-zabáló, pattanásos, rendszergazdának. Lényeg a lényeg, csak egy aktív user maradt a gépen, és két másik (egy admin és egy guest), amik viszont sajnos le voltak tiltva, ezért se új programot nem lehetett telepíteni, se régieket megváltoztatni.
Microsofték ajánlása az egész rendszer újratelepítése volt. Ezzel szemben a helyes megfejtés:

  • Szedj le egy  linux-ot, és csinálja belőle boot cd-t/dvd-t. Én az ubuntut javaslom, ez az egyik legnépszerűbb, legegyszerűbb, ráadásul telepítés nélkül is fut a boot dvd-ről.
  • Boot-olj a dvd-ről. Ez egyszerűen hangzik, de nekem nem kis fejtörésbe került kitalálni, hogy melyik billentyűvel lehet bejutni a  bios menübe a gép indulásakor. Az én gépemen az Esc-re történik ez, de Czalbi kb tök ugyanolyan masináján az F2 volt a nyerő. Egyéb lehetőségek: F12, Del.
  • Töltsd le a  chntpw nevű programot. “sudo apt-get install chntpw” a terminalban, és máris megy, de persze legyen internet kapcsolatod.
  • Keresd meg a C:\ vinyót. Persze linuxon nincs c:, ott valahol a /media/soksokszám alatt fogod megtalálni. (Én személy szerint itt szöszöltem a legtovább. A Windows 8 bárhogy kapcsolod ki, mindig csak hibernálja a merevlemezt, amit a linux nem tud írásra felmountolni. Anélkül meg elég nehéz bármit is átírni. Ezen csak az segített, ha “shutdown /s /f /t 0″-t kiadva lőttem le a win8-at. Ekkor már sikerült felcsatolni ubuntu alá a vinyót.)
  • Menj a Windows könytárba: cd Windows/System32/config.
  • Indítsd el a chntpw-t (sudo chntpw -u usernév SAM , ahol a usernév az, amelyik felhasználót aktiválni, vagy a jelszavát törölni szeretnéd), és válaszd ki a menüből a kívánt opciót.
  • Indítsd újra a gépet. Kész. És soha többé ne csinálj ilyen hülyeséget!

Ugyanez angolul itt: http://www.top-password.com/blog/tag/reset-windows-password-with-chntpw/

Lacókám, legközelebb te csinálod!

3 thoughts on “Nem kell rendszergazda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>