Térkép lecserélése a Training Centerben

Gondolom nektek is feltűnt, hogy a világ legszarabb térképe van beépítve a Garmin óránkhoz adott Training Center progiba. Most hétvégén megpróbáltam a Tomi bicikilis GPS-ében lecserélni az ugyancsak pocsék térképet, és közben az első probléma is megoldódott.
Nem véletlen, hogy ilyen béna a térkép ezekben a GPS-ekben, a Garmin arra szeretne rávenni minket, hogy pénzért vegyünk olyat, amilyenre szükségünk van. Lehet kapni autósat, bringásat, vitorlásat, túrázósat akár a világ összes kontinensére. De mindezt lehet ingyen is!

Ilyen volt, ilyen lett
Ilyen volt, ilyen lett

Remélem kedvet kaptatok, mert most jön a hosszú és uncsi leírás.

  1. Először is szerezni kell egy térképet! Én a velomap.org-on és a openmtbmap.org-on találtam használható térképeket. Az első inkább utcai bringásnak, a másodikat mountainbike-os térképnek írják, bár én nagy különbséget nem észleltem. Mind a kettő a www.openstreetmap.org-on alapul, tartalmazza a túristaútvonalakat és az erdőn-mezőn átszelő földutakat, valamint hetente frissül. Egyesével letöltve minden ország ingyenes, Magyarország is. Miután letöltöttétek, tömörítsétek ki (7zip-pel vagy csak simán az exe-re kattintva). Ha csak a Garminotokra akarjátok feltenni (Tomi Edge 605-e tudja használni, mi a Forerunner-ünk nem), akkor a “create_gmapsupp.img.bat”-ot elindítva, és a pár feltett kérdésre válaszolva létre tudtok hozni egy gmapsupp.img file-t, amit már csak simán fel kell másolni a GPS “Garmin” könyvtárába, és már lehet is használni.
  2. A Training Center cseréjéhez nem tudom biztosan, hogy le kell-e szedni a Mapsource-t, de mivel ez is hasznos progi, én letöltöttem. Alapből ehhez vagy nincs térkép, vagy olyan van, amit még unlock-olni kell(ene). A Mapsource-szal lehet útvonalakat tervezni, és a készülékre letölteni. Pisti, legközelebb itt is készülhet a túraútvonal!
  3. A cgpsmapper.com-ról szedjétek le az ingyenes cgsmapper-t, és telepítsétek. Kell, punktum!
  4. A térkép könyvtárában lévő “create_mapsource_installationfiles.bat”-ot elindítva betehetjük a Mapsource és a Training center alá az új bringás/montis térképünket. Ez a script is rákérdez pár dolgra, de egyik sem megválaszolhatatlan.
  5. A Training Centerben válasszátok ki az új térképeteket, és élvezzétek. Ha esetleg más térképet szeretnétek, itt találhattok linkeket hozzá.

A recepteket leszámítva talán ez az első tényleg hasznos bejegyzés a zsebin!

2 thoughts on “Térkép lecserélése a Training Centerben

    1. Szerintem igen. Csak az oldalukról le kell tölteni az exe-t, ha a MapSource-ba akarod tenni. De szerintem a másik is részletes, ahol a hétvégén jártunk, az mind rajta volt. Ráadásul egyszerre több is fent lehet, a progin belül választhatsz kedvedre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>