Barszelóna

Nem ez volt az első alkalom, hogy sikerült eljutnom Barcelonába, viszont most volt először kifejezetten a város a célpontunk. Nagyobb élmény ott lakni, és úgy bejárni, mint pár órára beugrani a tengerparti nyaralás közben. Mivel már közületek is jó páran voltak ott, nem is annyira a várost írnám le, inkább csak tanácsokat adnék/osztanám az észt, hogy mit nem érdemes kihagyni, mire kell figyelni.
Barcelona, nemzetközi repülőtér, érkező járatok
Utazás/közlekedés:
Az első, és legfontosabb az utazás. Ugyan a Pestről Costa Bravaig tartó 27 órás buszútnak is megvan a maga varázsa, de azért a repülő kényelmesebb, és gyorsabb. Különösen, hogy a fapadosok is a fő repteret használják, nem valahol Madrid és Barcelona közt félúton dobják ki az embert. A reptérről bejutni pofonegyszerű, csak fel kell szállni a 46-os buszra, ami bevisz a központig. Ott kötelezővé tenném az 3/4/X napos BKV bérlet megvásárlását. Nemcsak olcsó, de a baromi jó hálózatnak köszönhetően bárhova el lehet jutni pillanatok alatt. Metró is megy mindenhova, de busz ajánlott, abból többet látni. Apropó busz. Érdemes integetni, vagy igen morcosan nézni a közeledő buszra, különben nem áll meg. És ha megáll, az sem jelenti biztosan, hogy enged felszállni. Minket egy olyan buszra nem engedet fel a pilóta (hogy dögöljön meg!), amiről előtte leszállt egy babakocsis nőci, és a végében még jól látható állóhelyek voltak. Szerinte sokan voltak rajta… Szerencsére sűrűn járnak, általában nem kell sokat várni a következőre.
Na jó, tegyük fel, hogy feljutottunk egy buszra, akkor mit nézzünk meg?
- Güell park. Szép, Gaudis, muszáj megnézni.
- Tibidabo hegy. Remek kilátás a városra. A hegytetőre sikló visz fel, és van fönt ovis vidámpark.
- Tengerpart. Hosszú, homokos, rengeteg kajáldával. Bementünk volna a vízbe is, ha nem lett volna hideg.
- Rambla és a kis utcák körülötte. Nagyon hangulatosak a kis utcák (Raval, Barri Gòtic). A Rambla főleg este, és a hétvégén ajánlott, akkor van ott a legtöbb túrista és bohóc.
- Montjuïc hegy. Kilátás, béna vár, olimpiai park.
- Az nagy park a Barcelonatahoz közel, ahol a parlament is van, de a nevét nem tudom. Van benne hippi, mamut, aranyozott szobor és csónakázó tó.
- Sagrada Família, a világ egyik leghíresebb építkezése. 15 éve láttam utoljára, azóta haladtak is, de még a tervek szerint is 15 év van hátra. Amiből ha csak egy keveset csúsznak, az is plusz 5 év. Ha csak emiatt mennétek, akkor 2040 előtt ne foglaljatok szállást. Biztos ami biztos…
- Múzeumok, mint például a Miró, Picasso. Nagyon viccesek, hogy ilyen béna krix-kraxokért ennyi ember rajong. A boltok redőnyén lévő graffitik százszor szebbek.
Melyik a szebb???
Szállás/kaja:
Jó a belváros. Hangulatos, és nem kell sokat gyalogolni. Reggelit ne kérjetek a szálláshoz, kis kávézókban olcsóbban és kiadósabban meg lehet reggeleizni. És rengeteg van belőlük. Az ebéd/vacsi érdekes dolog. Ha szerettek este 8 után enni, akkor nem lesz gond. Viszont egy csomó étterem bezár du 4 és 8 között, amikor minden normális ember vacsizna. A legtúristásabb helyeken azért lehet találni pár nyitott helyet.
Kilátásunk a 7. emeletről
Tippek utazáshoz állapotos nővel (Ez a rész külön Pistinek készült)
Legfontosabb a kaja. Mindig legyen nálad valami harapnivaló, bármikor éhesek lehetnek. Az alma, gyümi nem étel, kb 15 percig van hatása, a keksz sokkal tovább tart, akár 45 perced is marad éttermet találni, ahol már rendesen ehet. Az étteremben lasagnet nem rendelhet, abből mindenhol pofátlanul kis adagokat adnak. Valami kiadósabb kell. Érdemes magadnak olyat kérni, amit ő nem szeret, így te is jól lakhatsz :).
Innivaló, víz is legyen, de ez annyira természetes, hogy talán megemlíteni is felesleges. Viszont ha isznak, akkor pisilni is fognak (főleg, hogy a hely is kevesebb a pociban)! Érdemes indulás előtt megtervezni, hogy hol lesz wc. Csak olyan helyre szabad menni, ahol a közelben van. Egyébként is rövidebb programokat kell csinálni, nem fognak lelkesen átgyalogolni a városon. Alapvetően ez érthető is.
Kényelmes cipőt, sport cipőt kell hozatni velük minden áron, vagy magad csempészd be a csomagjukba. Hiába nem szép szerintük, egyrészt szép, másrészt praktikusabb. Hasznos még a sörálló és folyadékálló gatya. Ez neked is fontos lehet, mert nagyobb valószínüséggel öntik rád a dolgokat, mint magukra.
Utcai wc a Ramblán, a legvégső esetre
Pár örök kérdés a végére. Akinek van válasza, ötlete, megoszthatja velem.
- Miért nincs wc kefe a szállodákban? Félnek, hogy lenyúlják ezt is a vendégek, mint pipere cuccokat?
- Miért csinálnak hálózsákot az ágyból?  Mindig úgy betűrik a paplant, hogy kiszabadítani is alig lehet.
- Mért mindig az ül a repülőn az ablak mellé, aki aludni vagy olvasni akar?
- Léteznek ufók?
- Miért pont vasárnap nincs piac? (Pistitől)
- Miért van kormány a siklón? (Szintén Pistitől)

One thought on “Barszelóna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>