Kapros túrótlan

Édesanyám legújabb kreálmánya, habár egy régi, jól bevált recept alapján készült. Egyébként egy igazi klasszikus lett volna, ha kicsit több túró lett volna benne. Anyám védelmében el kell mondanom, hogy mindent a recept alapján csinált, csak most valahogy mégis kevesebb lett a túró. A hiány pontos oka után jelenleg is nagy erőkkel folyik a nyomozás, és amint többet megtudunk, esetleg a bűnöst megtaláljuk (recept, mérleg, szemüveg, ..), azonnal megosztjuk az információt veletek.

Hozzávalók sok személyre:

75 dkg Liszt
2 db Tojás
7 dkg Margarin
3 dkg Élesztő
3 dl tej 2.8%
1 dkg Só
5 dkg Porcukor
1 kg túró (sovány)
2 db Tojás sárgája
6 dkg Porcukor
6 dkg búzadara
4 db Tojás fehérje
8 dkg Cukor
5 g kapor

Elkészítés:

Úgy indul, mint egy igazi kapros túrós recept, de aztán a túróból tegyünk bele sokkal kevesebbet. Ha esetleg teljesen ki is hagyjuk, akkor kapros kalácsot kapunk.

Tészta:

Az élesztőt felfuttatjuk a 3 dl tejben. A lisztet elgyúrjuk a margarinnal, sóval, porcukorral és a tojással. Az élesztős tejet hozzágyúrjuk a lisztes részhez. Kigömbölyítjük a tésztát és pihentetjük, kelesztjük.

Kapros túró töltelék:

1 kg túrót elkeverünk 2 tojássárgával, 6 dkg porcukorral, 6 dkg búzadarával, és 5 gramm vágott kaporral , 4 tojásfehérjéből felvert habbal, amelybe 8 dkg cukrot teszünk.
A tésztát kinyújtjuk 1.5 cm vastagra és elkenjük rajta a tölteléket. A tésztát lekenjük tojással, majd 180 C-os sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük. Felvágás után tehetünk a meleg lepény tetejére hideg tejfölt és azonnal fogyasszuk el, mert így a finom! És tartsunk a közelben sok folyadékot. Kelleni fog!

Hmmmm
Hmmmm

Nyammm
Nyammm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>