Bíborhere

Nyílván sokakban felmerült a kérdés a cím láttán, hogy ez milyen növény (állat?), esteleg eszik-e vagy isszák. Mielőtt vad guglizásba kezdtek elárulom, hogy növény. Mégpedig egy takarmánynövény, amit mag formában minden magára valamit adó bio boltban meg lehet venni. Nagyon egészséges, és nagyon trendi. Elkészítése felettébb egyszerű, egy kis vizet kell tenni alá a tálkába, amitől 3-5 nap alatt kicsírázik, és ehető – majdhogynem finom – formába kerül. Arra ügyeljünk, hogy érje természetes fény, és mindig legyen alatta friss víz, amit naponta cseréljünk. Ezután bármikor fogyaszthatjuk, de lehetőleg nyersen, hogy a hasznos enzimeket a főzés ne roncsolja. Ehetjük akár magában, vagy szendvicsen, salátában, esetleg joghurtba vagy kefírbe keverve.

csírázik a here
csírázik a here

kész a here
kész a here

A csírák jótékony hatása már évezredek óta ismert, Egyiptomban és Kínában is előszeretettel fogyasztották őket. Sőt, még manapság is ha ellátogattok egy kínai gyorsbüfébe, párcá forintért többféle csíra és rügy közül választhattok.
Mint minden mag, a bíborhere is rengeteg, az élethez szükséges tápanyagot tartalmaz. Ezt elég könnyű belátni, gondoljunk csak bármelyik növényre, és hogy ezek milyen kis magból sarjadnak ki egy kis víz hatására. Nemcsak tápanyagokban, de enzimekben és vitamonokban is igen gazdagok, kiváló forrása az A-, B-, C-, D-, E-, U-vitaminoknak. Ásványi anyagok közül a kalcium, kálium, nátrium, magnézium, foszfor, szilícium (és még sok egyéb) van jelen. Már csak azért is, mert a termesztésénél minden tonna terméshez 20 kg/ha nitrogén-, 5 kg/ha foszfor-, 15 kg/ha kálium-hatóanyagot javasolnak (a foszfor és kálium alap-, a nitrogén alap- és fejtrágyaként javasolt).

Tálalási javaslatok:

izlésesen tálalva
a fotós sem bírt neki ellenállni

bíbor bá
bíbor bá

És higgyétek el, nem csak én ajánlom. A neten elég csak egy kicsit kutakodni, hogy megtaláljátok ez alábbi mondatot.

“Zöldtakarmányként minden ÁLLAT szívesen fogyasztja.”

One thought on “Bíborhere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>