Téli olimpiát Budapestre!

Nemrég lett vége a kanadai Vancouverben megrendezett XXI. téli olimpiának. Sajnos a téli játékok hazánkban nem annyira népszerûek, mint a nyáriak, teljesen igazságtalanul. Aki nézte a közvetítéseket, az izgalmas hokidöntőt, vagy a gyönyörű, havas hegyekben megrendezett sí számokat, annak biztos eszébe jutott, hogy milyen jó is lenne ott lenni és helyben szurkolni a magyar sportolónak. Idén ez csak néhány, Magyarországról kivándorolt roma menekültnek sikerült, de mivel itthon üldöztetésben volt részük, nem biztos, hogy ők a magyar zászlót lengették a lelátókon. Ezért is jutott eszünkbe, hogy a méregdrága nyári játékok erőltetése helyett a téli olimpiát kéne megrendeznünk! Ráadásul így a rendező jogán sokkal több sportolónk indulhatna az olimpián. (Én máris beneveznék a curlingre. Nem túl megterhelő, és seprűvel/porszívóval is jól bánok.)
Akik esetleg azért írtóznak a rendezés gondolatától, mert attól félnek, hogy az olimpiai rendezés nagyon sok pénze kerül, és évtizedekig nyöghetnénk a felvett hitelek kamatait, annak jó hír, hogy nagyon sok létesítmény már áll, vagy kis módosítással felhasználható lenne akár már 2018-ban is. Mivel Szocsitól már nehéz lenne elvenni a következő, 2014-es játékok rendezését, ezért a 2018-ra kéne ráhajtanunk.
Több okból is sikerre van ítélve a pályázatunk. Egyrészt Budapest beillene abba a trendbe, hogy mostanában nem a hegyekben fekvő nagyvárosok nyernek. És mostanában már a hó hiánya sem kizáró ok. Szocsi például üdülőváros. És nem pont téli.
Akkor hát lássuk a terveket:

  • Szánkó, bob: Itt mindenképp a biztonságra kell helyezni a fő hangsúlyt. Javaslom, hogy a négyes metró alagútjában rendezzük a szánkó és bobversenyeket. Biztonságos, mert ez nem túl meredek (egész pontosan tök lapos), végig fedett, így egy grúz szánkós sem tud kiesni a pályáról, és amilyen tempóban épül, 2020-ig biztos nem fog járni se metró, se semmi más. Az állomásokon tribünöket lehetne felállítani, és onnan szurkolhatnánk az elsuhanó (höhö) egységeknek. Eddig egyébként is igazságtalannak találtam, hogy egy 5-6 meccset játszó hokis ugyanolyan érmet kap, mint egy bobos, aki fut 5 másodpercet, aztán csak üldögél lehajtott fejjel. Így legalább végig kéne futniuk a távot, és nem henyéléssel szereznek érmet.
  • Síugrás: Kőszeg. Nincs túl messze Budapesttől, és már megvan a rendezéshez elengedhetetlen tapasztalat. Pár éve nyár közepén arrafele jártunk, és pont akkor rendezték ott a Magyar Bajnokságot. Ahol 30 fokban síugrást tudnak rendezni, ott egy olimpia is smafu.
  • Kori, hoki: Van kb két fedett jégcsarnok az országban, ennyinek mindenképpen elégnek kell lenni. És a városligeti műjégpálya is most újul meg.
  • Sí, sífutás: Ha már műjég elfogadott, akkor a műhónak is jónak kell lenni. Normafa ideális helyszín lesz. Vancouverbe is teherautókon szállították a havat, olyat mi is tudunk. Szlalom fákat kerülgetve, lesiklás a Moszkva térig.
  • Olimpiai falu: Hajógyári szigeten lenne, sátrakkal. Itt is már rendelkezésre áll több éves tapasztalat a Sziget fesztivál eredményeként. A női műkorcsolya válogatottak esetleg bebocsátást nyerhetnek a Honvéd telep emeleti lakosztályaiba. A szakvezetés biztos örülne neki.
  • Megnyitó: Sajnos nincs olyan nagy stadion, ahova az összes sportoló beférne. Ez az egyetlen létesítmény, amit meg kéne építeni. De ebben is segíteni kívánunk, kész terveink vannak, amit ingyen  Budapest rendelkezésére bocsátunk.

számítógépes látványterv
számítógépes látványterv

Ja, és rendezhetnénk nyáron! Télen sincs sokkal több hó, viszont nyáron sokkal több túristát csalogatna ide.

Kell nekünk téli olimpia?

View Results

Loading ... Loading ...

One thought on “Téli olimpiát Budapestre!

  1. Hát nem tudom, 100%ig nem vagyok meggyőzve az olimpiáról, bár a rajz nem rossz… 3 milliárdot simán megérne az országnak. még akor is, ha végül nem épül meg :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>