10 év

Idén ősszel jelentős jubileumhoz érkeztem. Kerek tíz évvel ezelőtt léptem ki a nagybetűs ÉLETbe, és egyenesen bele a mókúskerékbe. Ez tényleg megváltoztatja az ember világról alkotott képét. A hétfők feketék lesznek, a szerdák nagyon hosszúak, viszont minden péntek egy kis karácsony. A hetet csak a keddi focik, alkalmankénti torkos csütörtökök, és a nemzeti ünnepek tudják feldobni. Amiket már minden év elején bebiflázunk, hogy melyik ünnep esik hétköznapra (hurrá!), és melyik hétvégére (a naptár monnyon le!).

Eddigi ténykedésem több mérföldkő jelzi.
Az 1999 őszi munkába állásom után rögtön megoldottam a 2000 év problémáját. Emlékeztek, január elsején nem esett le egy műhold/repülőgép/vérnyomás sem, és egy bravúros programozási trükkömnek köszönhetően a városok áramellátása is zavartalan volt.
De ez csak tűzoltás volt, az első igazi munkahelyre 2000 márciusában léptem be, vagyis inkább ki, külföldre. Erről a neves időszakről egy szép grafikont is találtam.

dot-com-bubble

Három év után visszatértem kis hazánkba. Jelentős esemény volt, Magyarország GDP növekedési ütemének lassulása is megemlékezik erről. Találtam utalásokat, hogy miattam van az egész, de ez szerintem csak rosszindulatú pletyka. Az lehetetlen, hogy én tettem tönkre bármit is, hiszem én nem csináltam semmit! Esküszöm!
Multinacionális cégnél informatikusként dolgozni nem fenékig tejföl. Sok elvárásnak kell megfelelni. Kövérnek (vagy gebének), pattanásosnak kell lenni, csak farmerban és (vicces) pólóban szabad munkába menni, persze sose 11 előtt, pizzán, kólán kell élni, és természetesen a sport és a barátnő szigorúan tiltott (kivéve ami letölthető). És mindeközben az idegesítő felhasználók állandóan molesztálnak, mintha értük lennénk. Hallatlan!
Én, megszegve az informatikusi esküt, azért igyekeztem néha a kedvükbe járni. A sok vegyülés a júzerekkel meghozta gyümölcsét, a karrierem alatt sikerült néhány embernek örömet okoznom:

10ev
Boldog júzerek

Félreértések elkerülése végett írom le, hogy az első képen egy guatemalai ügyfélszolgálatos látható, amint egy általunk összehozott programhiba mókás hibaüzenetén mosolyog. A második képen vidám zsebi-baba felhasználók vannak, akiknek épp  sikerült bejelentkezni a keddi focira.

Sajnos többet írni nincs időm, meg kell oldanom egy rakás problémát, amit én okoztam…
Sok boldog évfordulót kívánok magamnak!

birthday-cake

Most érkezett a hír, hogy Dénes barátunk is most ünnepli eme jeles évfordulót. Neki nagy szerencséje van, ellentétben velem, róla a kedves cége is megemlékezett, és virtuális kitüntetéssel egybefűzött virtuális 80 ezer forintot kapott (ami nettó 40, de ha viszel számlát Jimmytől, ő 64-et visszaoszt neked!) érdemei elismerése mellett. Vagy esetleg érdemei elismeréseként? :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>