Grützi Fertő tó

Szép, napos idő köszöntött minket szombat reggel Fertődön, ahol összegyültünk, hogy körbekerekezzünk hazánk második legnagyobb tavát. Idén már letudtuk a legnagyobbat (már aki…), megmásztuk a legmagasabb hegyet (pl Pisti ezt sem csinálta meg…), és a Pilist is már jobban ismerjük, mint a tenyerünket. Ezek után a szombati 125 km gyerekjátéknak tűnt. Kellemes időhöz kellemes tempó is társult, amit csak néha szakított meg egy wienerschnitzel vagy radler. Az út főleg sík, csak a végére jön néhány kisebb emelkedő, különösen ha az ember a rossz irányba indul el az elején. De így is könnyedén teljesíthető, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Pisti is letekerte.
Akik sikeresen teljesítették a távot: Czalbi, Mörfi, Dénes, Szega, Pisti, B Csabi, Kori, és én. Sajnos Derengőnek közbejött egy váratlan esemény, az anyukájának születésnapja volt. Remélem illendően megünnepelték a váci diszkóban…

Mint közismert, a Fertő tó sztyepptó, azaz síkvidéki, szikes, sós állóvíz. Só koncentrációja 33-szorosa a Balatonénak (sós ám, mint a málnaszörp). Vízmélysége átlagosan 50-60 cm; a legmélyebb helyeken sem több 180 cm-nél. A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava. A Fertő-táj és ennek részeként Fertő tó a világörökség része. A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, Magyarországon már második, viszont Sopron és környékén messze a legnagyobb. Mintegy 20 ezer éves, de 100-120 évenként kiszárad, máskor meg Balaton méretűre duzzadd és falvakat nyel el.
Pár gyönyörű képeslap a tóról:

Fertő tó

Bravó természet, bravó! Megint lenyűgöztél minket!

Aki errefele jár, semmiképpen ne hagyja ki a fertődi és nagycenki kastélyt, a fertődi sport büfét (csocsó, billiárd, pingpong, kecske), és a méltán világhírű hegykői búcsút. Erről Czalbi és Mörfi órákat tudna mesélni, de nem teszik a rohadtak.

Pisti, nem voltál rossz, de a Balcsi egy nagyobb stück schnitzel! Azt már csak férfiak tudják megcsinálni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>